KURSE

Toplumsal Degisim ve Turkiye Sineması

KÜNYE

Theatre Studies Institute Ludwig-Maximilians-Universität München
Perşembe 13:00 - 15:00 (CEST) / 14:00 - 16:00 (TSI)
6 AKTS
14 Hafta (12 Nisan 2021 - 16 Temmuz 2021)
Türkçe

DERS HAKKINDA

Bu ders kapsamında Türkiye Sineması, Türkiye toplumunda modern yaşam biçimlerinin yaygınlaşmasına ivme katan bir pratik olarak ele alınacak ve Cumhuriyetin doğuşundan günümüze, ülke sinemasının tarihi Türkiye'deki sosyal ve politik değişimin evreleriyle koşut bir şekilde incelenecektir. 1950'den 1980'lere uzanan ve altın yıllarında ortalama 200 film üretilip ülkenin en ücra köşelerine kadar izleyiciyle buluşan Yeşilçam Sineması ve izleyicisi dersin merkezinde yer alacak. İzleyicilerle yapılacak ve öğrencilerin yürüteceği sözlü tarih araştırmaları, ders kapsamında sinema tarihinin öznesi olan izleyicilerin gündelik yaşamlarının yerli filmler ve Türkiye sinemasındaki çeşitli tür ve anlatım olanaklarından nasıl etkilendiğini açığa çıkarmak için gerçekleştirilecektir. Dersin ana çerçevesi Türkiye modernitesi olup modernleşme süreçlerinde sinemanın toplumsal ve politik değişimden nasıl etkilendiği ve hangi etkilerde bulunduğu üzerine yapılacak film gösterimleri ve tartışmalar dersin ana izleğini oluşturacaktır. 

DERS TASLAĞI

Ders taslağı ve müfredatını buradan inceleyebilirsiniz.




İlk ders buluşmasından bir hafta önce yine ders saatinde gerçekleşecek olan bir hazırlık buluşması olacağını lütfen unutmayın. Bu buluşmada sizlere derslerin gerçekleşeceği platformun nasıl çalıştığını anlatacağız ve teknik destek sunacağız, böylece herkes ilk ders oturumu için teknik olarak hazırlanmış olacak.


EĞİTMENİN İLE TANIŞ


Gülengül Altıntaş İstanbul Üniversitesi Radyo TV ve Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, eğitimine UCLA Extention, Content Creation for Entertainment Media programında devam etti. Kısa film ve video çalışmaları çeşitli festivallerde gösterildi, ödüller aldı. UCLA, NYU Tisch School of Arts ve Macar Film Akademisi hocalarından senaryo dersleri aldı, Türkiye sinemasının usta yönetmenleriyle senaryo çalışmalarına katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Film Televizyon Yüksek Lisans Programında yüksek lisans eğitimini burslu olarak tamamladı. Akademik çalışma alanları arasında Anlatıbilim, senaryo yazımı, sözlü tarih ve Türkiye Sineması sayılabilir. Altıntaş’ın „Re-Inventing Turkish Cinema“ (Cambridge Scholars Publishing, 2014) kitabında Reha Erdem Sineması üzerine yazdığı bölüm ve Cyberorient (2014) dijital dergisinde yayınlanan „Introduction to Telephone into Turkish Houses“ başlıklı sözlü tarih çalışması başlıca yayınları arasındadır. Şu anda senaryo danışmanlığı yapıyor ve Türkiye Sineması üzerine doktora çalışmalarını sürdürüyor. Off-University’de ders vermeyi, dünya çapında öğrencilere ulaşmak, özgür ve kaliteli içerikte eğitim vermek için benzersiz bir imkan olarak değerlendiriyor.

 


Bu ders, Ludwig Maximilian University Munich ev sahipliği ve Rosa Luxemburg Vakfı'nın maddi desteği ile gerçekleşmektedir.